Hotel Bohinj

RENOVIRANJE HOTELSKOG OBJEKTA

Hotel Bohinj, nekadašnji hotel Kompas, nastao je spontano u poslednje tri decenije, ne razmišljajući o svom konačnom izgledu. Novi vlasnici hotela odlučili su se za radikalno renoviranje koje uključuje strukturno ojačanje, renoviranje enterijera i održivo renoviranje.

Sačuvan je osnovni volumen sa novim konstruktivnim omotačem od drvenog okvira. Pored stvaranja novih balkona i promene čitave gomile, ramovi pružaju strukturnu zaštitu od čestih zemljotresa u regionu, a takođe uključuju oluke, žice, gromobrane i rezultate oporavka. Oplata od ariša prekriva druge nove spoljašnje elemente, dajući hotelu prirodno patinirani izgled.

Ulazna fasada je upotpunjena dogradnjom sa novim, većim dvospratnim holom, ulaznom nadstrešnicom i restoranom. Trouglasti dvovodni krovovi stare zgrade već su imali prepoznatljive elemente na ulaznoj fasadi, što je inspirisalo novu kompoziciju trouglastih elemenata koji stvaraju dijalog sa planinskim vrhovima u pozadini. Fasada i novi arhitektonski elementi inspirisani su detaljima lokalne domaće arhitekture i zanatstva. Unutrašnjost se sastoji od 69 prostorija obloženih svetlim arišovim drvetom. Sobe imaju skromnu lokalnu inspiraciju sa šarama, teksturama i detaljima nameštaja. Dolaze u različitim veličinama, od dvokrevetnih, trokrevetnih do porodičnih soba sa panoramskim prozorima i balkonom. Dugi zajednički hodnici predstavljaju šetnju kroz izgradnju bohinjskog kozolca Toplar.

Šetnja do sobe gostima nudi jedinstven doživljaj šetnje kroz ove jedinstvene narodne građevine – građevine koje postoje samo u Sloveniji. Ova geometrija, ponovo kreirana na tepisima i na plafonskim i zidnim oblogama, nije samo referenca za dizajn već i upozorenje. I stranci slovenačkih jedinstvenih specijaliteta i domaći za zaštitu kulturne baštine. Svake godine nestane nekoliko primera ove tradicionalne arhitekture, koji se često sami urušavaju.

FOTO: Žiga Intihar