Muzej kompjutera C111

RASVETA JAVNE ZGRADE

Projekat se nalazi na preseku dve izuzetno moćne odrednice – majstorske školjke Miloša Bonče – spomenika slovenačke modernističke arhitekture i novog sadržaja – Muzeja kompjutera, pokušaja istoriizacije naše nedovršene savremenosti.

TECHNO … TECHNO … TECHNO …

Projekat se nalazi na preseku dve izuzetno moćne odrednice – majstorske školjke Miloša Bonče – spomenika slovenačke modernističke arhitekture i novog sadržaja – Muzeja kompjutera, pokušaja istoriizacije naše nedovršene savremenosti. U rešavanju ovog zadatka, BAAM arhitekte pokazuju izuzetnu zrelost u svom dizajnu, pronalazeći međusobnu podršku, zamah i sinergiju, umesto sukoba između dva pola. Njihovi čisti, gotovo hirurški potezi su očigledno novi i sveži, ali u svom entuzijazmu za infrastrukturu i tehnološke objekte prate tragove modernističkog otkrivanja tehnološke realnosti izgradnje i projektuju ih napred u budućnost. U našem poslu kao dizajnera rasvete, Arcadia je dalje razvila viziju sa podjednako smelim, jasnim linijama svetlosti koje ne samo da podržavaju prikladno odabranu tehno estetiku, već je podvlače i transformišu u holistički enterijer.

Po sopstvenim rečima arhitekte:

„Sa svojim otvorenim tlocrtom, zgrada omogućava stalnu reciklažu i multifunkcionalnost. Jasna unutrašnja infrastruktura je ključna za fleksibilnost zgrade. Električne instalacije i osvetljenje u izloženim plafonskim nišama, vidljiva ventilacija za hlađenje/grejanje, ormari, ograde stepeništa, itd. su glavni elementi enterijera, pa smo ih farbanjem odvojili od postojećeg. Novo je, a takođe i staro. Pripremljeni smo za reprogramiranje.”

Foto: Blaž Jamšek, BAAM architekti

Godina

2019

Lokacija

Ljubljana - Slovenija

Arhitektura

BAAM arhitekti

Usluge

Dizajn opšteg i dekorativnog osvetljenja Dizajn sigurnosnog (paničnoh) i nužnog osvetljenja