Vrtić Pedenjped

INTEGRISANO OSVETLJENJE OBRAZOVNOG OBJEKTA

Kako stvoriti ugodnu i domaću atmosferu za najosetljivije korisnike - najmlađe? U saradnji sa grupom Oaza stvorili smo jedan od mogućih odgovora - vrtić Pedenjped.

Oton Župančič

„Što se tiče dece, i najbolje je jedva dovoljno dobro.“

Uz gornju misao, Oton Župančič je imao na umu literaturu pre više od 100 godina, ali je sigurno teško suprotstaviti se tvrdnji da tu ideju možemo generalizovati na celo stvaralaštvo za decu. Najmlađima želimo samo najzdraviju hranu, najlepša iskustva i najbolje obrazovanje. To takođe uključuje najbolje obrazovne prostorije, koje su opremljene kvalitetnim materijalima i opremom koje su odabrali i dizajnirali najbolji arhitekti. Ali, razmišljajući o materijalnosti, ne smemo zaboraviti onu nematerijalnu komponentu koju je Le Corbusier opisao kao ekvivalent u svojoj definiciji: „Arhitektura je sjajna igra masa u svetlosti“. Što se tiče svetlosti, dnevna svetlost je definitivno najbolja. Ne samo da smo mi ljudi evolucijski prilagođeni njemu, već u njemu najefikasnije i sa najmanje napora posmatramo svet, dok prirodno svetlo reguliše naše svakodnevne ritmove, uravnotežuje naš hormonalni sistem, pospešuje budnost i olakšava prelazak u san. Sa ovom svešću autori zgrade osmislili su prostorni koncept vrtića koji u najvećoj mogućoj meri obezbeđuje prirodnu dnevnu svetlost svih prostorija. Veliki prozori od poda do plafona okružuju celu zgradu, svetli prirodni materijali, unutrašnji atrijum u koji se ulivaju svi uobičajeni hodnici … Primetno je da su arhitekte postupali diskretno i osećajno.

Ali uprkos svoj posvećenosti kreatora prostora, jesenje sunce svakodnevno zalazi ranije i prirodno svetlo postaje sve veći luksuz. Veštačko osvetljenje postaje nezaobilazno i pažljivo, tehnički pametno planiranje je ključni deo projekta.

Kako dopuniti ili zameniti prirodno svetlo veštačkim? Kako sačuvati karakter ambijenta u svim svetlosnim situacijama? Kako postići najveću moguću energetsku efikasnost zgrade? I na kraju, kako stvoriti ugodnu i domaću atmosferu za najosetljivije korisnike od svih – najmlađe?

Foto: Miran Kambič

Godina

2018

Lokacija

Ljubljana- Slovenija

Arhitektura

Oaza, Maja Ivanič, Anja Planišček, Andraž Intihar, Urša Habič

Usluge

Dizajn opšteg i dekorativnog osvetljenja Dizajn sigurnosnog (paničnoh) i nužnog osvetljenja